Wednesday, August 8

Vatten vid sidan av maten

Ett känt faktum som verkar stämma på de flesta av mina vänners katter är att de inte dricker vatten om vattnet står bredvid matskålen. Det här är något av ett mysterium: Ingen har någon rimlig förklaring till varför de gör på det viset och de flesta kattböcker rekommenderar att man ställer vattnet brevid maten. Faktum är att jag inte känner till någon katt som vill ha det på det viset. Hemma i Stockholm har vi en stor vattenskål stående bredvid TV:n, och en liten vattenskål vid maten som Lisa undantagsvis tar en eller tvä tungor av när hon ätit klart.
I Karlstad har Lisa flera olika vattenskålar att välja bland på lite olika ställen i huset. Hon har till slut ändå fastnat för den som står vid maten. Då tror man att hon skulle vara som boken säger, men icke. När hon ätit klart tar hon en lite sväng, ofta några steg runt matskålen och så i en cirkel mellan matskålen och väggen, förbi elementen, för att sedan återvända till matplatsen från ett annat håll: Nu vinkelrätt mot den plats hon sitter på när hon äter (vilket skulle vara med rumpan mot kameran på bilden ovan). På så vis kan Lisa ta emot vatten som står bredvid maten, men utan att dricka där hon äter. En rätt intressant lösning på törstdilemmat.
Återkom gärna med backlinks eller kommentarer om ni har något att säga i ämnet vatten separerat från mat, som hittils oförklarat för mig i mer vetenskapliga beteendetermer. Fast det kanske är så det skall vara med en katt... :)

No comments: