Sunday, March 18

Den svåra sandfrågan

Innan lådan går att använda gäller det förstås att köpa sand. En stor fördel är ju också om jag lyckats köpa sand innan Lisa dyker upp. Just nu ser det mörkt ut - det finns allt för mycket att välja på. Toa-lätt är sin egen kategori i sammanhanget eftersom den är gjord på cellulosa. Känns känns lockande: Det är lätt att bära hem, det är förhållandevis billigt och det är mycket miljövänligt. Om det är speciellt doftreducerande känner jag mig dock inte så säker på och i min lilla lägenhet är det förstås viktigt.
Den stora frågan är väl klumpande eller inte klumpande. Har man icke-klumpande sand plockar man ur det som går, och i övrigt måste all sand bytas förhållandevis ofta för att man skall undvika lukt. Å andra sidan verkar sån sand billigare. Klumpande sand verkar ha stora fördelar. Den är gjord på en slags lera och bildar klumpar när den blir våt. Därmed får man undan både stort och smått ur lådan med hjälpa av en spade, och sanden behöver bytas betydligt mer sällan. (Dessutom tar ju sanden slut på ett tydligare sätt, när man lyft bort det som skall bort.) Det förefaller för mig som att det är rätt grundläggande för att undvika lukt att man har klumpande sand, som binder det hela så fort som möjligt. Nackdelen med klumpande sand är att kattungar som äter sand kan få klumpar i magen, vilket man också får tänka på när det gäller vuxna katter, som slickar i sig sand som fastnat i tassarna. För att komma tillrätta med det senare anser en del artikelförfattare bland dem jag läst att det är en fördel med lite grövre sand (som fastnar mindre i tassarna, och därmed också dammar mindre och sprids mindre i lägenheten när katten går runt.
I kategorin klumpande hittar man märken som Pussi kattsand och Everclean. Everclean finns dessutom i fyra sorter, vilket inte gör valet lättare. Rösterna från tipsande kompisar går isär. Åtminstone två etablerade huskatts-ägare rekommenderar Everclean utan förbehåll: Den är dyr, men det gör det garanterat luktfritt. (Undrar vilken version de menar?). Min mest erfarna katt-kompis säger dock motsatsen: lär dem inte någon dyr sand, ta en som finns på Ica så du kan köpa den när sanden är slut och djuraffären har stängt. Samtidigt rekommenderar hon inte just Pussi som finns på Ica tillsammans med Miss Cat (som är totalt nedskriven på cint.se). En annan vännina har dock Pussi och säger att det är lugnt.
Det som talar för EverClean är dels att den får i särklass bäst omdömen när folk skriver om doft och dels att en bra klumpande sand blir billigare i längden. Maria W skriver i test av Everclean ActiveBloc att "Klumparna blir mycket små och kompakta och jag slänger en bråkdel av den sand som gick åt av de billigare märkena! Dessutom håller sig sanden så pass fräsch att man inte behöver slänga en massa sand varje månad då man rengör lådan.". Jag tror det ligger något i detta, och det gäller väl att se lite till förbrukningen och inte bara till priset när man bedömer vad som är dyrt.
Everclean finns som sagt i rätt många varianter: Katter.nu recenserar ActiveBloc, HeavyDuty, LessTrack och FreshGuard. Vad det är för skillnad på ActiveBloc och HeavyDuty har jag inte lyckats klura ut. FreshGuard har tillsatt parfym, vilket säkert luktar gott, men inte låter som något för en nybörjare (ja, alltså, Lisa är nybörjare när det gäller inomhusliv och lådor). LessTrack är mera grov, egentligen avsedd för långhårs-katter som inte skall få sand i pälsen, men det verkar ju bra även för andra. Den har fått lika bra betyg som de andra Everclean sanderna, och kanske lutar jag åt den. Pussi verkar trots allt marginellt billigare än Everclean (en start kräver två påsar om totalt ca 120 kronor, lika mycket Everclean kostar 170). Kommentarer på det valet innan jag shoppar?


Avslutninsvis några artiklar om sand:
Tester på katter.nu
Artikel om sand på katt.nu
Diskussion om kattsand på Zoopet
Cint.se har sammanställt recensioner och betyg

Update 21:31: Min Ica butik har fyra sorter: CatSan, Pussi (Kompakt och icke klumpande), Toa-Lätt, och MissCat (klumpande och icke klumpande). MissCat och CatSan har så dåliga testvärden så att de känns uteslutna. Pussi och MissCat compact, som alltså är de två klumpande som finns där, kostar båda 65kr/5kg. Man kan tycka att prisskillnaden till Everclean är kraftigt överdriven. Däremot är det sant att det hade varit praktiskt att kunna köpa sanden där och nu, halv tio på söndag kväll, istället för att springa i djuraffär varje gång...
Hittade också en märkesöversikt med korta kommentarer på katter.nu.

3 comments:

Evergirl said...

Skänk en tanke till alla andra katter och skippa Everclean.

http://www.peta.org/feat/springcleaning/

Everclean ägs av Clorox som i sin tur hamnar på PETAs lista över företag att undvika.
http://www.caringconsumer.com/resources_companies.asp

(Skall i ärlighetens namn säga att jag inte visste detta, annars hade jag sagt det tidigare. Undrar dock hur jag skall få W att vänja sig av med det...)

Evergirl said...

Kikade på Toa-lätts hemsida också. Visserligen kanske du har rätt i att den inte är lika luktreducerande, men den verkar ju grymt miljövänlig och bra på så vis.

Tillverkad i Sverige dessutom, så inte jättelånga frakter och lättillgänglig.

Värt att prova?

Devoted said...

Men allvarligt talat. Borde det inte räcka med att undvika produkter som är djurtestade? Jag tycker att det är en kraftig överdrift redan att bojkotta hela företaget... På den där listan finns Pfizer (typ all medicin du behöver i ditt liv) och Proctor and Gamble (typ alla förbrukningsvaror som finns i en normal svensk affär). Det blir inte mycket över förrutom koja i skogen att leva på med den filosofin....