Friday, March 30

Vrålåk införskaffat!

Nu har Lisa något att resa i om hon vill ut igen när hon rest hit. Den är inte jättestor och borde funka på buss och tåg. Samtidigt har den gallertak, vilket väl dels skapar lite bättre ventilation, dels ger möjlighet att se lite mer av vad som händer (på gott och ont förstås). Möjligt att rådet om väska är bra för parker, men det får helt enkelt vänta. Många prylar blir det. :)

Sunday, March 25

Råd om kattburar?

En trevlig sak vore ju om man kunde ta med sin lisa-katt ut i parkerna runt omkring. Skall hon komma dit krävs dock förmodligen att hon åker bur en bit av vägen, så en sån gäller det att ha. Det gäller ju att ha en sån även för andra syften, som resor till veterinären, men det behöver vi inte inte prata om så hon hör.
Jag har tittat på lite olika modeller. De är antingen fyrkantiga eller rundade, och de ger olika möjligheter att se ut. Vissa av dem är längre (utan att vara större i övrigt). Det borde göra dem svårare att ha med på tåg... Finns det någon anledning att man skall välja en lång kattbur?
Den största skillnaden är nog annars utsikten. Vissa burar tillåter bara utsikt rakt fram, genom gallerdörren. Andra tillåter utsikt genom spjälor i sidorna. På nätet har jag sett burar som har överdel i genomskinlig plast, fast dem har jag inte sett i några zoo butiker IRL.
Här hittar jag inte heller några bra råd på kattsajterna. Spontant tycker jag att det verkar som att det borde vara mycket mindre läskigt för katten att resa om den kan se ut och ha lite koll på vad som rör sig runt buren. Har jag helt fel där? För det verkar vara en förvånansvärt liten andel av burarna som är gjorda med någon tanke på att katten skall se annat än rakt fram...

Thursday, March 22

Lisakatt eller Eisbärknut?

Den som tycker att katt verkar för vanligt skulle ju kunna spekulera i att få adoptera kattunge-söta isbjörnsknut. För egen del känns det nog som att det är lättare med en Lisakatt. Till och med utan bantning. :)

En säkrare katt?

Nu har Lisa fått födelsedag: 2004-12-23 blev en bra dag att fylla i försäkringsbrevet efter kontakt med Lisas bekanta. Med födelsedag kan man också få försäkring, så från och med senare i veckan kommer hon att ha en ordentlig sjuk och läkemedelsförsäkring (även om självrisken vid läkarbesök är lite större än den är för oss människor). Det blir mer och mer fixt och färdigt detta!

Balkongtips önskas...

Hur har ni löst tillgång till balkong för era katter? Växtnät över hela balkongen? Koppel på katterna halvt permanent? Inget skyddsnät alls? För mig som har bortåt 20 meter till marken känns det djärvt att jobba bara med ett glest räcke. Samtidigt känns det grymt opraktiskt att köra med koppel på katten hela tiden....

Tuesday, March 20

Länkar om katter

Rätt mycket länkar om katter finns samlade av marskatten på Humaniorabloggen. Värt att minnas.

Sunday, March 18

Mer om Everclean (sand igen alltså)

Kollar igenom Faq på Evercleans hemsida. Visar sig att de har tagit bort de sorter jag skrev om tidigare. Nu finns det inte mindre än sex sorters Everclean att välja bland. Jag börjar med att stryka multicat (som är avsedd för just flera katter). Sedan finns det två parfymerade (Extra Strength och Cedar) som jag också stryker eftersom oparfymerat känns sunt. Då återstår tre:
  • Extra Strength Unscented Litter (huvudsyftet är att den inte skall lukta alls)
  • EverFresh Lowtrack (motsvarar den tidigare low-track, med större korn. Kompenserar för eventuellt sämre klumpning genom att bland korn av kol i sanden för att suga upp lukt
  • MultiCrystals Blends (innehåller kristaller av någon sort (oklart för mig vilken) som skall göra att sanden tar upp lukt bättre (vilket förvånar, eftersom redan extra strength undscented påstås ta bort all lukt)

Nåt skumt är det med alla dessa varianter. I huvudsak är det lera, alltihop...



(Nyckelord bloggar.se: ,

Den svåra sandfrågan

Innan lådan går att använda gäller det förstås att köpa sand. En stor fördel är ju också om jag lyckats köpa sand innan Lisa dyker upp. Just nu ser det mörkt ut - det finns allt för mycket att välja på. Toa-lätt är sin egen kategori i sammanhanget eftersom den är gjord på cellulosa. Känns känns lockande: Det är lätt att bära hem, det är förhållandevis billigt och det är mycket miljövänligt. Om det är speciellt doftreducerande känner jag mig dock inte så säker på och i min lilla lägenhet är det förstås viktigt.
Den stora frågan är väl klumpande eller inte klumpande. Har man icke-klumpande sand plockar man ur det som går, och i övrigt måste all sand bytas förhållandevis ofta för att man skall undvika lukt. Å andra sidan verkar sån sand billigare. Klumpande sand verkar ha stora fördelar. Den är gjord på en slags lera och bildar klumpar när den blir våt. Därmed får man undan både stort och smått ur lådan med hjälpa av en spade, och sanden behöver bytas betydligt mer sällan. (Dessutom tar ju sanden slut på ett tydligare sätt, när man lyft bort det som skall bort.) Det förefaller för mig som att det är rätt grundläggande för att undvika lukt att man har klumpande sand, som binder det hela så fort som möjligt. Nackdelen med klumpande sand är att kattungar som äter sand kan få klumpar i magen, vilket man också får tänka på när det gäller vuxna katter, som slickar i sig sand som fastnat i tassarna. För att komma tillrätta med det senare anser en del artikelförfattare bland dem jag läst att det är en fördel med lite grövre sand (som fastnar mindre i tassarna, och därmed också dammar mindre och sprids mindre i lägenheten när katten går runt.
I kategorin klumpande hittar man märken som Pussi kattsand och Everclean. Everclean finns dessutom i fyra sorter, vilket inte gör valet lättare. Rösterna från tipsande kompisar går isär. Åtminstone två etablerade huskatts-ägare rekommenderar Everclean utan förbehåll: Den är dyr, men det gör det garanterat luktfritt. (Undrar vilken version de menar?). Min mest erfarna katt-kompis säger dock motsatsen: lär dem inte någon dyr sand, ta en som finns på Ica så du kan köpa den när sanden är slut och djuraffären har stängt. Samtidigt rekommenderar hon inte just Pussi som finns på Ica tillsammans med Miss Cat (som är totalt nedskriven på cint.se). En annan vännina har dock Pussi och säger att det är lugnt.
Det som talar för EverClean är dels att den får i särklass bäst omdömen när folk skriver om doft och dels att en bra klumpande sand blir billigare i längden. Maria W skriver i test av Everclean ActiveBloc att "Klumparna blir mycket små och kompakta och jag slänger en bråkdel av den sand som gick åt av de billigare märkena! Dessutom håller sig sanden så pass fräsch att man inte behöver slänga en massa sand varje månad då man rengör lådan.". Jag tror det ligger något i detta, och det gäller väl att se lite till förbrukningen och inte bara till priset när man bedömer vad som är dyrt.
Everclean finns som sagt i rätt många varianter: Katter.nu recenserar ActiveBloc, HeavyDuty, LessTrack och FreshGuard. Vad det är för skillnad på ActiveBloc och HeavyDuty har jag inte lyckats klura ut. FreshGuard har tillsatt parfym, vilket säkert luktar gott, men inte låter som något för en nybörjare (ja, alltså, Lisa är nybörjare när det gäller inomhusliv och lådor). LessTrack är mera grov, egentligen avsedd för långhårs-katter som inte skall få sand i pälsen, men det verkar ju bra även för andra. Den har fått lika bra betyg som de andra Everclean sanderna, och kanske lutar jag åt den. Pussi verkar trots allt marginellt billigare än Everclean (en start kräver två påsar om totalt ca 120 kronor, lika mycket Everclean kostar 170). Kommentarer på det valet innan jag shoppar?


Avslutninsvis några artiklar om sand:
Tester på katter.nu
Artikel om sand på katt.nu
Diskussion om kattsand på Zoopet
Cint.se har sammanställt recensioner och betyg

Update 21:31: Min Ica butik har fyra sorter: CatSan, Pussi (Kompakt och icke klumpande), Toa-Lätt, och MissCat (klumpande och icke klumpande). MissCat och CatSan har så dåliga testvärden så att de känns uteslutna. Pussi och MissCat compact, som alltså är de två klumpande som finns där, kostar båda 65kr/5kg. Man kan tycka att prisskillnaden till Everclean är kraftigt överdriven. Däremot är det sant att det hade varit praktiskt att kunna köpa sanden där och nu, halv tio på söndag kväll, istället för att springa i djuraffär varje gång...
Hittade också en märkesöversikt med korta kommentarer på katter.nu.

Shopping kostar - men hur mycket?

Visst är det roligt att driva runt i djuraffärer och shoppa loss på prylar till nya katten. Men tyvärr kostar ju kattshopping precis som annan shopping. För att hålla lite koll själv, och för att kunna ge en fingervisning till andra som funderar på katt, så har jag lagt ut en liten kassabok. Den är inte världens snyggaste, men den är förhoppningsvis informativ, och nås via "läs också" i sidomenyn.

Tillbehörs-shopping

En riktigt bra sak med att vänta på katt är att man får ett skäl att shoppa! Och oj vad det finns mycket att välja på. Efter en hel del letande lyckades jag igår äntligen välja ut en låda. Den har ljusgrå huv, mörkgrå underdel, och kolfilter i taket. Bella heter lådan som kommer från Ferplast. Jag köpte också mat - en dyr sort som heter Eukanuba Adult Light... Man undrar om hon gillar lightmat, men Stina och Walter (gästande katter just nu) blev i alla fall just helt hysteriskt intresserade av påsen (som är obruten än länge), så för deras del tycks det egalt att det är light. :)