Saturday, July 21

Vanlig mat och receptmat

Lisas ansiktsuttryck just nu är rätt obetalbart. Husse kom just med två säckar mat och lade sig med dem i sängen. Vad gör han egentligen?
Svaret på den frågan är att han tänkte se vad som skiljer Hills "r/d prescription diet" från Eucanuba Adult Light som Lisa äter i vanliga fall. Bortsett från att r/d är ett bantningsfoder försett med texterna "Veterinary exclusive" och "Rådfråga en specialist före användning!".
Rent näringsmässigt ser det ut såhär:














Näringsvärde per 100g (g)

Adult Lightr/d
Protein30,035,1
Fett13,59,2
Växttråd (fiber)2,014,1
Aska-5,0
Vatten8,07,0
Kalcium0,910,79
Fosfor0,850,74
Natrium-0,33
Kalium-0,72
Magnesium0,0950,07
- = uppgift saknas på förp

Som synes är den stora skillnaden alltså mängden fiber. (Växttråd heter för övrigt "trästof" i den danska översättningen, det låter mer brutalt.) Fibrerna finns där enligt veterinären för att katten skall kännas sig mätt längre. Det verkar överlag väldigt lika att banta en katt och banta en människa.
Innehållsmässigt då? Vad är det i den här maten? Ja, ärligt talat tvekar jag lite att skriva ut det för det finns i gränslandet för vad man inte vill veta. Men...

Innehåll Eucanuba Adult Light:
Kyckling, Kycklinglever, Majs, Grovmalen majs, Sorghum, Fiskmjöl, Sockerbetsfiber, Heläggspulver, Kycklingfett, Kyckligdigestiv (Vad är det? Magsyra?), Torkad öljäst, Kaliumklorid, DL-metionin, Natriumklorid.

Innehåll Hills r/d Feline:
Kött och animaliska biprodukter, Korn, Cellulosapulver, Vegetabiliska proteinextrakt, oljor och fetter, mineraler.

Jag tvingas konstatera att om Lisa vägrar äta bantningsmaten till förmån för den balaserade kyckligkost hon är van vid så är det bara att gratulera till god smak.

Edit: Den som kan förklara varför det blir en tio rader hög radbrytning med en massa tomt utrymme ovanför tabellen skall få ett officiellt tack på den här platsen!

No comments: